Over mij

profielfoto1Zo …… hier sta ik dan op je beeldscherm, een 58-jarige jonge sport- / portretfotograaf  en gediplomeerd opleider uit het Limburgse Elsloo. Kennisdeling zit, net als fotografie, al heel wat jaren in mijn genen. Waar ik me qua trainen in wil onderscheiden is mijn manier van kennis overbrengen. Dit betekent dat ik me zo veel als mogelijk focus op de manier hoe mensen kennis tot zich nemen, de leerstijl zo gezegd. Ieder mens leert namelijk op zijn eigen manier. Weet je die manier te achterhalen dan wordt het grootste leereffect bereikt en heb je de juiste snaar geraakt.

Ik hou er van om de wereld door de zoeker vast te leggen met daarbij vooral de focus op compositie, belichting, (on)scherpte en verhaal. Naast de technische kant van de fotografie zijn de gebieden waar ik vooral geinteresseerd in het fotograferen van mensen en hun omgeving, of het nu sport is, gebouwen, straatfotografie of portretten zijn. Voor mij tonen foto’s emotie, schoonheid, aktie en vertellen vooral een verhaal. Het liefste ben ik op zoek naar foto’s die net iets anders laten zien, of het nu een origineel detail is of een mooi verhaal laten zien. Als fotograaf bepaal jij wat belangrijk is in je beeld, bepaal jij wat je wil overbrengen naar de kijker. Ik zie fotografie als een mooie mix van op gevoel een beeld samenstellen met een portie ervaringen en technische kennis in je rugzakje. Met name sportfotografie heeft echter mijn hart gestolen vooral door de manier waarop sporters, begeleiders, familie en de meeste supporters met elkaar omgaan op een positieve manier en elkaar nog iets gunnen. Daarnaast is sportfotografie een tak van ‘sport’ waar altijd wel iets te beleven valt …… een dynamische en mooie omgeving om in te vertoeven.

Mijn eerste (analoge) camera, een Canon AE-1, kocht ik in 1985. Zelfs na meer dan 30 jaar fotograferen wordt ik nog altijd gedreven door dezelfde passie: Mijn continue zoektocht naar manieren om mijn fotografie naar een hoger nivo te tillen en het geleerde te delen met mensen met dezelfde passie. Mijn fotografie-verleden gaat dus al heel wat jaartjes terug. Wat ooit begon als het maken van ‘kiekjes’ is inmiddels uitgegroeid tot een benadering met een vaste stijl maar met voldoende creatieve uitdagingen. Ik ben zoals ze dat noemen een autodidact, heb nooit een langdurige fotografie-opleiding gevolgd maar mijn kennis en kunde eigen gemaakt door veel te lezen, te kijken naar andere fotografen, fotoworkshops te volgen maar vooral door te doen, doen, doen en niet bang te zijn om fouten te maken. Voor de specifiek inhoudelijke zaken als studiofotografie en 360 graden fotografie heb ik workshops gevolgd bij beroepsfotografen als Frank Doorhof en Jan van de Woning.

Naast fotograferen en kennisoverdracht is schrijven iets dat ik graag doe. Dit doe ik o.a. voor de websites van Canon Eoszine, Cameranu en Photofacts. Een van mijn laatste projecten was in de rol van sparringpartner voor auteur Pieter Dhaeze voor zijn handboek ‘Sportfotografie’. Naast tekstuele inbreng heb ik ook fotomateriaal voor dit boek aangeleverd. Een boek trouwens waar ook sport- en AD fotograaf Pim Ras heeft meegewerkt.

In mijn cameratas zitten o.a.: Canon 1Dx en 7D MII camerabody, Canon 24-70mm F2.8L USM, Canon 70-200mm F2.8L IS USM, Canon 100-400m F4-5.6L IS USM en enkele objectieven met een vast brandpunt. Voor belangrijke in- en outdoor sportevenementen fotografeer ik soms met een gehuurde Canon 400 of 500mm objectief, simpelweg omdat deze ongenaakbaar qua kwaliteit zijn maar helaas veel te kostbaar zijn om zelf aan te schaffen. Voor portretfotografie op locatie maak ik o.a. ook gebruik van Canon Speedlite flitsapparatuur en Westcott softboxen. Wanneer ik echter licht wil reizen fotografeer ik met de Fuji XT-1 systeem camera.

Vergeet echter niet dat een goede camera waardeloos is als je hart koud en je ziel leeg zijn en heb vooral plezier, dat is ook een reden waarom ik fotografeer. Mijn foto’s zijn voor mij geslaagd als ik voor een lach op iemands gezicht kan zorgen. Vaak is de weg naar het eindresultaat van de foto belangrijker en plezieriger dan de foto zelf. Ik wens jullie alle gezondheid, geluk en plezier en kansen in de wereld om zodoende je droom waar te maken.