Something went wrong.

We've been notified of this error.

Need help? Check out our Help Centre.

Voor het eerst Rugby fotograferen

Zoals de meeste van jullie wel weten ben ik iemand die zo veel als mogelijk sporten tracht vast te leggen met mijn camera. Enerzijds omdat het iedere keer weer een nieuwe uitdaging voor me is en ik me wil blijven ontwikkelen als fotograaf. Anderzijds zijn fotovriend Marcel van der Looij en ik bezig met het maken van sportfoto’s die we, naast de verhalen en tips, in ons nieuwe boek willen gebruiken. Marcel is een ervaren en gerespecteerde sportfotograaf die bijna ieder weekend op de sportvelden in en rondom Den Haag te vinden is om er voor Haagsche Topsport te fotograferen. Menig rugby-wedstrijd van HRC (Haagsche Rugby Club) heeft hij op een mooie manier vast weten te leggen dus waarom niet een keer samen een rugby-wedstrijd van HRC fotograferen. Het stond toch al langer op ons ‘To Do-lijstje’. 

Zaterdag 14.10.2017 werd de wedstrijd HRC - RC Waterland gespeeld. Natuurlijk bereid ik me vaak voor op een fotoshoot zo ook deze keer. Ik ken rugby eigenlijk alleen maar van de TV dus benieuwde het me in welke ambiance ik terecht zou komen. Nu verwachte ik echt geen sportstadion met 20.000 bezoekers, ook niet op het hoogste rugby-nivo in Nederland maar een honderdtal toeschouwers vond ik toch wel wat karig. Deze sport verdient veel meer fans, zeker  als je op het hoogste nivo van Nederland rugby beoefend. Geen fancy stadion maar wel een heel gezellige, relaxte sfeer en wat een verademing om naar te kijken. Geen discussies met de scheidsrechter of geen achterbakse overtredingen. Sport zoals sport hoort te zijn: hard maar fair.

Nu is vanaf de zijlijn naar een sportwedstrijd kijken toch heel anders dan door de lens van je camera. Zeker als je gebruikt maakt van een geleende Canon 400mm F2.8 op je camera (Marcel bedankt :-), het scheelt heel wat sleepwerk van thuis uit). Het mooie van een lens met een vast brandpunt is dat je niet hoeft te zoomen (wat gelijk ook weer een nadeel kan zijn). Ik zie het als puur fotograferen. Je hoeft je niet te veel te focussen op een juiste beelduitsnede. Daarnaast gaat het rugbyspel redelijk snel dat je geen tijd hebt om al te veel over compositie na te denken. Met een 400mm lens heb je wel een aardig bereik over een rugbyveld, wat voor een 50-plusser handig kan zijn ;-) De uitdaging van deze zaterdagmiddag vond ik (naast het vinden van het sportveld) het in beeld krijgen van gezichten EN bal! Dat eivormige ‘speelding’ zat meer tijd ergens verscholen tussen de benen of onder de lichamen van de spelers dan dat hij zichtbaar was. Uiteindelijk toch met een aardig verzameling aan beelden weer vertrokken. 

Weer een sport live meegemaakt en uitdaging geslaagd. Helaas voor de HRC verloren ze van hun opponent (o.a. door een waslijst aan geblesseerde spelers). De discussie blijft of je een sport werkelijk moet kennen om met geslaagde foto’s thuis te komen. Rugby heeft er in iedere geval een fan bij. Marcel bedankt voor deze ervaring.

Op naar de volgende ‘onontdekte’ sport!

Enkele tips:

  • Kijk vooraf naar een goede plek om te fotograferen. Hoe is het licht en tracht lelijke achtergronden te vermijden.
  • Neem publiek mee in de achtergrond van je foto’s
  • Hou rekening met de stand van de zon (bedenk dat tegenlicht de gezichten van je spelers bijna onzichtbaar maakt)
  • Bij vol zonlicht heb je vaak een gedeelte van het veld dat in de schaduwzijde ligt en een ander gedeelte in de zon. Op Manueel fotograferen kan dan een uitdaging voor je zijn. In dit geval gebruik ik vaak de Av stand om een mooie onscherpte van de achtergond te bewerkstelligen. Mijn sluitertijd hou ik natuurlijk wel goed in de gaten op dat deze niet langer wordt dan 1/1000 sec.
  • Tracht gezichten en bal in beeld te krijgen voor foto’s met meer dynamiek
  • Richt je focuspunt op de borst van de sporter. Op het gezicht richten wordt lastig zeker met een telelens.

Canon 1Dx | Canon 400mm F2.8 | Diafragma voorkeur | Centrum Weigthed Lichtmeting | Auto ISOAI-Servo met één Centrale Focuspunt actief | Auto White Balance | Burst Mode | RAW |

Using Format