Veelgestelde vragen

Vragen staat iedereen vrij. Ook wij krijgen regelmatig vragen van onze klanten of mensen die contact met ons opnemen. Vaak zijn dit dezelfde soort vragen. Om het u en ons wat gemakkelijker te maken, hebben we de meest voorkomende vragen hier verzameld. Staat uw vraag hier niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Onze diensten

In Nederland zijn ongeveer 43.000 fotografen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. U zult begrijpen dat daar ook veel starters en hobbyisten bij horen. Iemand die pas als fotograaf begint of naast fotografie nog ander werk doet, zal een lager tarief kunnen vragen. Helaas blijkt toch vaak dat de prijs ook een afspeigeling is van de kwaliteit. Het prijsverschil tussen diverse fotografen kan ook worden verklaard door:

Ervaring en Reputatie
Fotografen met jarenlange ervaring en een gevestigde reputatie rekenen vaak hogere tarieven. Hun werk wordt vaak geassocieerd met hogere kwaliteit en betrouwbaarheid.

Specialisatie
Fotografie is een breed vakgebied. Fotografen kunnen zich specialiseren in verschillende niches zoals bruiloftsfotografie, commerciële fotografie, modefotografie, portretfotografie, enzovoort. Specialisten in een niche kunnen hogere tarieven rekenen vanwege hun specifieke expertise.

Kwaliteit van Apparatuur
Professionele fotografen investeren vaak in hoogwaardige camera’s, lenzen en andere apparatuur. Deze investeringen kunnen de prijzen opdrijven.

Post-productie en Bewerking
De tijd en moeite die besteed wordt aan het bewerken van foto’s speelt ook een rol. Fotografen die uitgebreide bewerkingen en retouchering aanbieden, vragen vaak meer voor hun diensten.

Locatie
De locatie van de fotograaf kan invloed hebben op de prijs. Fotografen in stedelijke gebieden of welvarende regio’s kunnen hogere tarieven hanteren dan die in landelijke gebieden.

Marktvraag en Concurrentie
In gebieden waar de vraag naar fotografie hoog is en de concurrentie laag, kunnen fotografen hogere prijzen vragen. Omgekeerd kunnen fotografen in zeer competitieve markten lagere prijzen bieden om klanten aan te trekken.

Pakketopties en Inclusieve Services
Fotografen bieden vaak verschillende pakketten aan die variëren in prijs op basis van de geleverde diensten. Pakketten kunnen zaken bevatten zoals extra uren fotograferen, albums, prints, digitale bestanden, enzovoort.

Educatie en Certificeringen
Fotografen met geavanceerde opleidingen, certificeringen of erkenningen in hun vakgebied kunnen hun expertise benadrukken en hogere tarieven rechtvaardigen.

Bedrijfskosten
Fotografen die een studio hebben of extra personeel in dienst hebben, moeten deze kosten dekken en kunnen daarom hogere tarieven vragen.

Stijl en Artistieke Visie
Fotografen met een unieke stijl of artistieke visie die zeer gewild is, kunnen hogere prijzen vragen. Klanten zijn vaak bereid meer te betalen voor een specifieke esthetiek die hen aanspreekt. Het is belangrijk voor klanten om goed onderzoek te doen en fotografen te kiezen die niet alleen binnen hun budget passen. Maar die ook een stijl en service bieden die overeenkomen met hun verwachtingen en behoeften.
Hoewel we in het Limburgse Elsloo wonen, werken we overal waar u ons nodig heeft. Of waar uw activiteiten plaatsvinden. We raken geïnspireerd door uitdagingen en het werken in nieuwe situaties. Waar of wat uw project ook is, neem zeker contact met ons op.
Nee, die hebben we niet meer. Al onze foto’s worden in overleg op een buiten- of binnenlocatie gemaakt.. Samen bepalen we waar dat is. Dat kan op úw bedrijf zijn, een evenementlocatie of daar waar het handig is.
We maken geen food-, onderwater-, drone-, newborn- en macrofoto’s. Dit zijn allemaal stuk voor stuk interessante en mooie vakgebieden. Maar deze disciplines laten we aan onze collega fotografen over. Ieder zijn vak dus schoenmaker blijf bij je leest is ons motto 🙂
De prijs die in onze offertes vermeld staat is altijd inclusief het bewerken van de foto’s. Natuurlijk houden we bij de prijsopgave wel rekening met de tijd en expertise die we nodig hebben om uw foto’s te bewerken.
Nee, in ieder geval niet rechtstreeks via ons. We weten wel een paar leveranciers die top kwaliteit afdrukken maken. In allerlei maten en op diverse mooie materialen die bij uw interieur passen. U ontvangt uw foto’s dus altijd digitaal in hoge beeldresolutie.
We begrijpen uiteraard hoe graag u de foto’s wilt zien. Daarom gaan we snel aan de slag voor u. U moet ons wel even de tijd geven om de foto’s te selecteren en te bewerken. Kwaliteit vinden we natuurlijk erg belangrijk. In het algemeen ontvangt u de foto’s binnen een week na het maken van de foto’s.
Wil je iemand verrassen met een origineel cadeau zoals een fotoshoot of workshop? Dat kan ook in de vorm van een cadeaubon. Beschikbaar voor ieder gewenst bedrag. Neem gerust contact met ons op en we kijken samen naar de mogelijkheden. De cadeaubon blijft één jaar geldig.
Nee, die maken we niet. Google anders even op de woorden ‘fotograaf pasfoto’s limburg’. U vindt dan zeker een fotograaf bij u in de buurt.
Heeft u geen behoefte aan een complete bedrijfsreportage? Maar wel aan persoonlijke profielfoto’s van uw medewerkers of een toffe teamfoto? Ook hiervoor kunt u ons benaderen. Iedere opdracht anders is. De tarieven zijn uiteraard afhankelijk van diverse factoren zoals uw wensen. 
De diensten die wij beiden zijn altijd maatwerk. Dit wil zeggen dat we de aanpak en inhoud van een opdracht of fotoworkshop altijd aanpassen en afstemmen op de specifieke behoeften, wensen en voorkeuren van de klant.

Zo passen we voor bv. onze fotoworkshops de inhoud, het tempo en manier van uitleg aan op de deelnemer(s).
Dat kan uiteraard. Minimaal 7 (zeven) dagen vooraf aan de geplande afspraak is deze annulering kosteloos. Binnen zeven dagen aan de geplande afspraak zijn we genoodzaakt 20% van het offertebedrag in rekening te brengen.
Bij enkel verplaatsen van de afspraak brengen we natuurlijk niets in rekening.
Mijn vrouw maakt ook foto’s tijdens de opdrachten, daar waar het kan. Of ze meegaat is afhankelijk van het type opdracht, het tijdstip en de complexiteit van de opdracht. We hebben namelijk ook een hond waar we voor moeten zorgen. Naast de mantelzorg voor haar moeder. Soms krijgt u dus twee fotografen voor de prijs van één.
Ja zeker. Maakt u zich geen zorgen. De meeste van onze klanten voelen zich ongemakkelijk bij de gedachte dat ze op de foto gaan. Of dat nu alleen is, met familie of vrienden of met met de hond. Maar ze zijn allemaal verrast hoeveel ze genieten van hun shoot. We begeleiden jullie zachtjes tijdens de shoot en kiezen altijd foto’s waar u het beste op staat.

Tijdens een bedrijfsreportage zullen uw medewerkers praktisch niet in de gaten hebben dat we er zijn. Natuurlijk moeten ze wel vooraf ingelicht worden. Dat is wel zo netjes. Of misschien zijn er ook mensen die perse niet op de foto willen. Dat is dan hun goed recht. Hier houden we altijd rekening mee.

De foto’s

Alle foto’s worden geleverd via een digitaal album op onze website. De link van dit album is uniek en wordt nergens anders gepubliceerd. Optioneel kan er ook nog een wachtwoord op het album worden gezet.

De foto’s blijven 14 dagen beschikbaar om te bekijken en downloaden. Daarma worden ze verwijderd. Zorg er dus voor dat u ze voor die tijd hebt gedownload. Via dit album kunt u al uw foto’s in één keer downloaden. Of individuele foto’s los selecteren voor een download. Met deze link is het natuurlijk ook heel makkelijk om de foto’s te delen met een (grote) groep mensen. Mits u dat wilt natuurlijk. Ideaal om rond te sturen na een evenement of fotoshoot! Indien gewenst kunt u de foto’s ook ontvangen via WeTransfer.
Het aantal foto’s dat u krijgt van ons hangt van de opdracht. Wij zullen dit echter altijd vooraf met u bespreken. Als voorbeeld: voor een evenement of bedrijfsreportage van ca. 3 uur ontvangt u gemiddeld 100 – 150 foto’s. Voor een familie- of hondenshoot is dit meestal tussen de 10 – 25 foto’s.

Maar dit kan natuurlijk altijd variëren naargelang de afspraak die we vooraf maken. Alle foto’s die u krijgt zijn uitstekend van kwaliteit en volledig nabewerkt. En daardoor direct geschikt voor gebruik.
Deze vraag krijgen we af en toe van onze klanten. Ons antwoord is dan altijd: Dus u wilt eigenlijk ook de foto’s, en de foto’s die niet scherp zijn of waarop u of anderen niet zo goed opstaan?
We leveren geen foto’s aan die in onze ogen niet goed zijn. Als fotograaf staan we voor ons werk. Foto’s die niet aan onze kwaliteitseisen voldoen, gaan naar de prullenbak.

Soms komt daarna nog een vraag: ja, maar misschien zitten er nog leuke foto’s tussen? Onze wedervraag is dan: waarom zouden we een mooie foto’s voor u achterhouden? Met andere woorden mooie en leuke foto’s krijgt u gewoon van ons. Alle overige foto’s verwijderen we.
Nee. We fotograferen in RAW maar bewerken de foto’s altijd na. U krijgt dus alleen de bewerkte beelden (in jpg of TIFF), die dus ook direct klaar voor gebruik zijn. Dat zijn dus Jpg bestanden, of indien nodig Tiff of Psd bestanden

Er zijn fotografen die weinig tijd in de nabewerking steken. Wij stoppen echter best veel tijd in de nabewerking. Wij proberen in de camera het best mogelijke beeld te maken. Vervolgens fine-tunen we de foto’s in een uitvoerige nabewerking. Alleen op die manier kunnen wij kwaliteit garanderen.

Dit vergelijken we wel eens met een restauranthouder. Op zijn menukaart staat ook eten dat in de keuken is klaargemaakt en geen rauwe biefstuk of de ingrediënten voor een salade. Op dezelfde manier verkopen wij dus geen RAW bestanden. Zie de nabewerking als bereiden door de kok. We willen iedere keer dat iemand onze foto’s ziet, deze goed van kwaliteit en herkenbaar zijn. Dus leveren we geen RAW-bestanden af.
Commercieel gebruik
Voor commercieel gebruik (bijvoorbeeld publiceren op een website, sociale media of in een advertentie) heb je meestal toestemming van de fotograaf nodig. Vooral als dit niet was inbegrepen in de oorspronkelijke overeenkomst.

Gebruik voor privédoeleinden
Als je de foto alleen voor privédoeleinden gebruikt en deelt met familie of vrienden zonder commerciële intenties, is de kans groter dat dit is toegestaan. Dit hangt echter nog steeds af van de specifieke afspraken met de fotograaf.
Bij het gebruik van een foto moet de naam van de fotograaf meestal vermeld worden, tenzij anders is overeengekomen. Dit is vaak een standaardvoorwaarde in de licentievoorwaarden van de foto. Soms kan een fotograaf in een licentieovereenkomst aangeven dat naamsvermelding niet nodig is, maar dit moet expliciet worden afgesproken.
In principe niet. Auteursrechten vervallen namelijk pas 70 jaar na het overlijden van de fotograaf die de foto’s gemaakt heeft. In de praktijk wordt dit opgelost door een onbeperkte gebruikslicentie aan de opdrachtgever te verstrekken. Dit betekent dat u de beelden onbeperkt voor uw eigen doeleinden mag gebruiken.
De fotograaf blijft altijd eigenaar van de foto’s. Of het eigenaarschap moet zijn overgedragen aan de opdrachtgever. Hier zijn kosten aan verbonden en moet vooraf nadrukkelijk worden overeengekomen in een formulier ‘overdracht van eigenaarschap’.

Het gebruik van foto’s wordt geregeld via een gebruikslicentie: de fotograaf geeft u toestemming om de foto’s te gebruiken. Hier staan kosten tegenover (meestal zijn die meegenomen in de offerte en afgesproken tarieven. Een licentie heeft altijd een raamwerk: in de licentie wordt namelijk bepaald hoe de foto wel en niet gebruikt mag worden en door wie. Ze bepaalt oplage, afmetingen, plaats, medium, wie, etc. Gebruik buiten die licentie is niet toegestaan.

Zo mogen de foto’s alleen door het bedrijf of persoon van de opdracht gebruikt worden. Verspreiding aan derden of partnerbedrijven maf dus niet zonder toestemming van de fotograaf.
Als u herkenbaar op een foto staat, heeft u portretrecht. Dit wil zeggen dat uw foto niet zomaar gepubliceerd mag worden; uw toestemming is nodig. Er zijn echter een aantal uitzonderingen op deze regel:

– Bezoekers van een evenement geven doorgaans impliciet toestemming voor het gebruik van foto’s waar zij op staan door hun aanwezigheid.
– Foto’s van straattaferelen waarin u slechts een klein onderdeel bent, mogen worden gepubliceerd.
– Foto’s met nieuwswaarde kunnen ook zonder toestemming worden gepubliceerd.

Wanneer u mij opdracht geeft om foto’s van u te maken, geeft u daarmee toestemming voor eventueel gebruik van deze foto’s in ons portfolio. Heeft u hier bezwaar tegen? Geef dit dan aan ons door en we zullen de foto’s niet gebruiken.
Auteursrecht in de fotografie biedt fotografen de wettelijke bescherming die zij nodig hebben om hun creaties te beheren en te exploiteren. Zodra een foto is gemaakt, heeft de fotograaf automatisch auteursrecht op die foto, zonder dat registratie nodig is. Dit recht houdt in dat de fotograaf exclusieve rechten heeft om de foto te reproduceren, te verspreiden, openbaar te maken en aan te passen.

Het auteursrecht blijft in de meeste gevallen geldig tot 70 jaar na de dood van de fotograaf. Gedurende deze periode is het verboden voor anderen om de foto te gebruiken zonder toestemming van de auteursrechthebbende. Zo mogen foto’s alleen met toestemming van de de fotograaf gebruikt worden (ook dus als ze in opdracht gemaakt zijn).

Kortom, auteursrecht is een essentieel instrument voor fotografen om controle te houden over hun werk en ervoor te zorgen dat ze erkend en beloond worden voor hun creatieve inspanningen.

Scroll naar boven