Documentaire fotografie legt werkelijkheid vast
Documentaire fotografie is een term die wordt gebruikt om de kunst te beschrijven die een echt moment vastlegt terwijl het gebeurt. Vaak met een boodschap over de wereld en soms zonder. Of van historische waarde. Het is eigenlijk een genre in het kader van spontane fotografie. Geen poses en niets in scene gezet.
Het is een vorm van fotografie waarin foto’s gemaakt worden om het bestaan van iets vast te leggen als tijdsdocument of als middel om onze maatschappij te tonen. Ook is documentaire fotografie een overkoepelende term die wordt gebruikt om de fotografie te beschrijven die een echt moment of boodschap vastlegt zoals het gebeurt.
In tegenstelling tot de fotojournalistiek, die zich richt op het laatste nieuws, belicht documentaire fotografie een actuele situatie. Hierbij wordt vaak de aandacht gevestigd op mooie, interessante of vervelende gebeurtenissen.
Documentaire fotografie kunnen close-ups van mensen op straat zijn tot groothoekfoto’s van conflicten. Documentaire fotografie helpt het publiek om alle facetten van het leven te begrijpen, inclusief belangrijke historische en hedendaagse gebeurtenissen.
Deze beelden kunnen een publiek informeren over de verborgen hoeken van het hedendaagse leven en zelfs deel uitmaken van het historische verslag. Documentaire fotografie documenteert en laat zien hoe het is. Het legt feiten vast, geen stemmingen. Het laat zien wat er hier en nu gebeurt in foto’s. Ofwel door de ervaring van één persoon of het verhaal als geheel. Het is een verslag van wat er gebeurt. Dit is, zoals de Tate zegt, onderdeel van reportagefotografie, maar niet het geheel. Een groot deel van reportage is kunst en het weergeven van wat je onderwerp voelt. De foto ook heel prettig maken voor het oog, hoe verdrietig het onderwerp ook is.
Reportagevorm
Reportagefotografie kan een onderdeel zijn van documentaire fotografie. En niets meer dan het vertellen van een verhaal door middel van een serie foto’s. Het onderwerp kan van alles zijn, zo kun je denken aan reisfotografie, straatfotografie, journalistieke fotografie, uitvaartfotografie en eventfotografie. Allemaal onderdelen van reportagefotografie.
Een reportagefotograaf maakt niet alleen mooie of interessante foto’s maar ook een samenhangend en betekenisvol geheel. De foto’s moeten een verhaal vertellen dat de kijker kan begrijpen en voelen. Je wilt niet alleen laten zien wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt. Je laat zien wie erbij betrokken zijn en wat de impact is.
Voor wie is documentaire fotografie
Een documentaire fotograaf wordt vaak ingehuurd door publishers, gemeentelijke-, provinciale-, of overheids organisaties, humanitaire organisaties etc. Je kunt ons inhuren voor het vastleggen van documentaire fotografie vanuit het oogpunt van:
- Historie;
- Sociale issues;
- Belangenbehartiging en bewustmaking;
- Onderwijs;
- Een stem geven aan individuen of groepen mensen.
Een typische opdracht voor documentaire fotografie is echter niet een opdracht die snel kan worden voltooid. Het project vereist normaal gesproken een gedegen planning en verhaalontwikkeling. Dit is wat een documentair fotograaf onderscheidt van een reguliere fotograaf.
Als documentair fotograaf is het belangrijk om altijd rekening te houden met de mogelijke schade die foto’s aan de onderwerpen kunnen toebrengen. Of het nu gaat om schaamte, stigmatisering of zelfs fysiek gevaar. Daarom geven we altijd prioriteit aan het welzijn van onze onderwerpen boven het maken van de perfecte foto.
Bij de prijs inbegrepen
Omdat we fulltime beroepsfotografen zijn en we er dus ons brood mee moeten verdienen, kan ons tarief niet enkel opgebouwd zijn uit de tijd dat we fotograferen. Zouden we wel doen, dan zouden we heel snel een failissement moeten aanvragen ;-). Net als in uw vakgebied zijn er additionele kosten en investeringen die ook wij moeten betalen en doen. Daarom hebben we in onze prijs rekening gehouden met:
- Advies & Overleg. We luisteren graag naar uw wensen en adviseren waar nodig en gewenst.
- Kennis, tijd, en expertise van ons als fulltime beroepsfotograaf. Om zover te komen hebben we diverse opleidingen gevolgd, uren aan boeken en videos bestudeerd, fouten gemaakt en jarenlang gefotografeerd.
- Onze voorbereiding. Net als iedere vakman en vakvrouw bereiden we onze fotoreportages goed voor. We zorgen dat we de locatie(s) en gedachtegoed goed kennen, controleren onze apparatuur, en verdiepen we ons verder in uw onderwerpen en wensen.
- Professionele apparatuur. Al onze opdrachten voeren we uit met betrouwbare en kostbare fotoapparatuur, computer en software om kwaliteitsbeelden te kunnen waarborgen. En natuurlijk moet deze apparatuur ook verzekerd zijn tegen diefstal en schade.
- Maatwerk en persoonlijke aanpak. Iedere fotoreportage is uniek en word volledig afgestemd op de mogelijkheden en wensen.
- Ons werk ná het fotograferen. Ons werk is na het fotograferen nog niet klaar. Bij thuiskomst importeren, archiveren en backup’n we alle foto’s. Daarna selecteren we de beste foto’s en bewerken deze tot mooie beelden.
- Lidmaatschappen: Omdat we netwerken en kennis op te blijven doen zijn we aangesloten bij een organisatie van beroepsfotografen.
De kracht van documentaire fotografie
Door beelden vast te leggen die de realiteit van de wereld om ons heen weerspiegelen, worden documentaire fotografen katalysatoren voor sociaal commentaar, het vergroten van het bewustzijn en het inspireren van actie. Het werk van een documentair fotograaf kan de publieke opinie vormgeven, de status quo uitdagen en een stem geven aan de stemlozen.
We leggen niet alleen een enkel moment vast maar vertellen een weloverwogen en interessant verhaal met onze documentaire foto’s. Door een nauwkeurig en gedetailleerd beeld te geven van mensen, gebeurtenissen en plaatsen, leggen we een fascinerend tijdsverhaal vast.